Redactie KW

Als enige in België beschikt ’t Buitenbeentje uit Diksmuide over een kraan die boten tot 50 ton kan liften.

Links Klaas en rechts Thijs Van Nevel , zaakvoerders van ’t Buitenbeentje, bij de kraan die op het gemak deze boot van 46 ton uit het water lift. © AC

Regelmatig moeten boten uit het water gehaald worden om de boeg onderaan van aangegroeide mossels en wieren te ontdoen en tegelijk ook om te zien of alles nog intact is, een noodzakelijke onderhoudsbeurt waarvoor de boot uit het water moet en daar wringt het schoentje, niet iedere boot kan zomaar om het even waar uit het water worden gehaald.

Klaas Van Nevel zaakvoerder van ’t Buitenbeentje legt uit: “voor we deze kraan plaatsten moesten we iedere keer een mobiele kraan huren om de boten uit het water te halen. Daarom besloten we om meer in te zetten op continuïteit. Al verscheidene jaren waren we op ons gemak aan het uitkijken naar iets dat bij ons past.”

Gedurende die tijd gingen zaakvoerders Klaas en Thijs Van Nevel kijken bij verschillende werven en constructeurs vooral in Nederland. ” Uiteindelijk viel onze keuze op deze kraan die tot 50 ton kan liften, meteen ook de grootste in België, er is nog een grote kraan in Blankenberghe maar die kan maar tot 30 ton liften. Met deze kraan kunnen we het grootste deel van de koopvaartuigen voor recreatie en pleziervaart uit het water halen. In Nieuwpoort wordt met een hellend vlak gewerkt maar daar is heel wat plaats voor nodig. Waar we nu voor kozen is zeker niet de goedkoopste oplossing, we hebben het hier over een investering van 700.000 euro. We hebben een goede verstandhouding met de haven van Diksmuide en het plaatsen van deze kraan zal zeker ook een meerwaarde brengen voor de middenstand in de stad immers wanneer mensen hun boot laten op het droge brengen zullen ze een plaats om te slapen, plaatsen om te eten en zo meer nodig hebben. Op die manier wordt Diksmuide bij het varend publiek extra op de kaart gezet.”

De kraan op zich is een hele constructie zowel boven als ondergronds. “We hebben boven de grond een gewicht van 30 ton op een bewapeningsplaat van 20.000 kg., de kraan staat op funderingspalen die die 15 meter diep met een doorsnee van 1.4 meter en staat op een betonplaat van 170 kubiek meter gewapend beton in de funderingsplaat. De constructeur komt uit Friesland en heeft 30 jaar ervaring met dit soort kranen.” De kraan werd eerst op de eigen boten van ’t Buitenbeentje getest en alles ging goed. “Vandaag liften we een boot van 46 ton, en dat gaat als koeken bakken . We zijn heel tevreden dat we deze kraan aankochten, ook naar de toekomst toe zal dit zeker interessant blijven vooral daar we een internationaal publiek kunnen helpen, uniek in België zijn en niet langer op een mobiele kraan te moeten rekenen.”

(AC)

1/05/2020